چرا باید بیشتر قارچ بخوریم؟
قارچ خوراکی بر خلاف ظاهر کمی عجیب و متفاوتش نسبت به خوراکیهای دیگر و البته شباهت غیرقابل انکار آن به اعضای دیگر این خانواده بزرگ که اغلب سمی و برای بدن مضر هستند، حاوی مواد مغذی بسیاری است.با توجه به انواع ویتامینها و مواد معدنی قارچ، بهتر است آن را در فهرست مواد اولیه در آشپزی روزانه قرار داد.
ویتامین دی
قارچها سرشار از ویتامین دی هستند. در واقع قارچ تنها ماده خوراکی است که خود ویتامین دی تولید میکند. ویتامینی که با تغییر سبک زندگی و قرار گرفتن بسیار کوتاه و محدود اعضای بدن در معرض آفتاب، در بدن بیشتر ما کمتر از حد مورد نیاز است.قارچها در صورتی که در معرض نور فرابنفش قرار گیرند میتوانند ویتامین دی تولید کنند. همین ویژگی سبب شده که برخی پرورش دهندگان قارچ از این روش برای غنی کردن محصولات خود از ویتامین D استفاده کنند.
مثلاً یک عدد قارچ پرتابلا که تحت تابش نور فرابنفش پرورش داده شده باشد میتواند نیاز کامل یک روز بدن به ویتامین دی را برطرف کند. از دیگر انواع قارچهایی که ویتامین دی زیادی تولید میکنند میتوان به قارچ دکمهای و قارچ کوچک قهوهای (cremini) اشاره کرد.
جایگزین گوشت و طعم مشابه
برای توصیف طعم قارچ از عبارت «اومامی» استفاده میشود. یک کلمه ژاپنی به معنی «طعم خوش مزه» که در واقع از نظر علمی به پنجمین طعم قابل حس توسط زبان انسان اشاره داردقارچها عمدتاً طعمی کم و بیش شبیه به گوشت دارند. بهخصوص قارچ پرتابلا که پس از پخته شدن میتواند حتی بهعنوان جایگزین گوشت استفاده شود. در واقع مصرف قارچ یکی از تکنیکهای جایگزین کردن گوشت در رژیمهای گیاهخواری است. بهطور مثال تهیه ساندویچ قارچ (بهجای ساندویچهای گوشت مانند همبرگر)، در سالهای اخیر بسیار رواج پیدا کرده است.
سلنیوم
قارچ یکی از غنیترین منابع سلنیوم در میان تمام منابع خوراکی است. سلنیوم مادهای معدنی است که مانند یک آنتیاکسیدان عمل کرده و از بدن و سلولها در برابر آسیبهای مختلف که میتوانند منجر به بیماریهایی مانند سرطان و … شوند، محافظت میکند. سلنیوم همچنین نقش مهمی در عملکرد سیستم ایمنی بدن دارد.
ترکیب با گوشت چرخ شده
قارچها به دلیل شکل و طعم شبیه به گوشتشان بهراحتی میتوانند در انواع گوشتهای چرخ شده استفاده شوند. این کار دو مزیت دارد. اول آن که میزان چربی و کالری دریافتی در وعدههای غذایی بهشدت کاهش مییابد. و دوم اینکه از نظر هزینه صرفه جویی میشود.
اگر از افرادی هستید که به طبیعت اهمیت میدهید، این کار یک مزیت سوم هم دارد و آن کاهش مصرف گوشت و کمک به حفظ محیط زیست است. بهطور مثال میتوان برای تهیه کوفته و همبرگر از نسبت 1 به 3 قارچ به گوشت استفاده کرد. برای درست کردن سس ماکارانی و پاستا هم میتوان به ازای 70 درصد قارچ، تنها 30 درصد گوشت مصرف کرد.
کاهش وزن
قارچها مانند انواع سبزیها، عمدتاً از آب تشکیل شدهاند و در نتیجه کالری بسیار کمی دارند. مصرف پنج عدد قارچ متوسط دکمهای یا یک قارچ پرتابلا تنها حدود 20 کالری به بدن ما میرساند.این در حالی است که قارچ میتواند ما را بهخوبی سیر کند و نیازی به مصرف حجم بیشتر برای جبران نیست. در یکی از مطالعات انجام شده در همین رابطه، مشخص شد کسانی که قارچ را جایگزین گوشت در غذاهای خود کردهاند هم کالری و هم چربی کمتری مصرف میکنند در حالی که به همان میزان سابق (زمانی که گوشت مصرف میکردند) احساس سیری و رضایت دارند.
پرورش قارچ سازگار با محیط زیست است
قارچها معمولاً در سینیها، به دور از نور و بدون مصرف آب زیاد کشت داده میشوند. البته پرورش قارچ مانند پرورش تمام محصولات کشاورزی دیگر نیازمند استفاده از مواد شیمیایی و غیر شیمیایی مختلف است که ممکن است تأثیراتی بر محیط زیست بگذارد ولی این تأثیرات در مقایسه با میزان آسیب وارد شده به طبیعت برای تولید گوشت، ناچیز است. (از مصرف آب، تخریب چراگاهها گرفته تا تأثیر مستقیم و غیرمستقیم بر افزایش گازهای گلخانهای در جو و تسریع گرمایش زمین).
بدون دیدگاه