آموزش حرفه ای پرورش قارچ سفید

آموزش حرفه ای پرورش قارچ سفید


آموزش حرفه ای پرورش قارچ سفید

پرورش قارچ دکمه ای طبیعتاً یکی از پر سود ترین کسب و کار های خانگی است و کاردارشو قصد دارد بصورت کامل و رایگان تمام فوت و فن اینکار را در قالب چند مقاله دنباله دار همراه با فیلم و عکس به شما آموزش بدهد، نکته مهمی که

باید از همین ابتدا مد نظر داشته باشید این است که این مقالات باید به ترتیب و پشت سر هم خوانده شوند و در غیر این صورت نمی توانید مطالب آن را به خوبی یاد بگیرید . این آموزش از سه قسمت تشکیل شده است و در آخر هر

قسمت چند پرسش قرار داده شده که حتما باید به آنها پاسخ بدهید( زیرا بسیار در یادگیری شما موثر خواهند بود) و در صورت پاسخ نادرست به سوالات، دوباره نکات مهم همان بخش را مرور کنید و سراغ قسمت بعدی نروید .

آشنایی با پرورش قارچ دکمه ای

قارچ دکمه ای اولین بار در سال ۱۳۳۵ در غار کن تهران تولید شد،بعد از آن از سال ۱۳۴۸ تا ۱۳۵۸ در مناطقی مثل تهران،کرج و شهر ری مراکز تولیدی ساخته شد. از سال ۱۳۵۷ تولید بذر قارچ دکمه ای در ایران شروع شد و تا الان واحد های

تولیدی زیادی در کشور مثل ارومیه، کرج، شیراز، اصفهان و…. فعالیت دارند.قبل از شروع مبحث اجازه دهیدکه به چند سوال پر تکرار و متداول در زمینه ی پرورش قارچ پاسخ بدهیم تا ابهاماتی که برای بسیاری از افراد وجود دارد درهمین ابتدا

برطرف شود.

خواص قارچ دکمه ای

در سراسر جهان قارچ از بهترین مواد غذایی محسوب می شود و دارای ویتامین هایی نظیر B, D, C, K، کلسیم، فسفر، منیزیم، مس، کُروم و همه ی آمینواسید ها می باشد.

غذاهای پروتئینی همیشه جزو اصلی ترین نکات تغذیه برای انسان ها ست و در حال حاضر به دلیل رواج زندگی ماشینی و کم شدن تحرک در افراد و بالا بودن درصد چربی گوشت های حیوانی تمامی مردم جهان به سمت غذاهایی می روند

که هم درصد پروتئین بالایی داشته باشد و هم سلامتی آنها را تهدید نکند.

مهمترین عوامل در پرورش قارچ دکمه ای:

۱- رطوبت هوا

۲- دمای هوا

۳- تهویه مناسب

رطوبت هوا:

یکی از موارد بسیار کلیدی در پرورش قارچ دکمه ای رطوبت است ، قارچ دکمه ای خیلی سریع به رطوبت پایین یا بالا واکنش نشان می دهد.مناسب ترین میزان رطوبت در پرورش قارچ ۹۰ درصد است. حال اگر رطوبت درجه استاندارد را

نداشته باشد، وسط کلاهک قارچ های ما فرو رفتگی ایجاد می شود و بعد شکل ظاهری قارچ تغییر می کند و بافت زیر کلاهک پاره و کلاهک از هم جدا شده و همین عامل باعث پایین آمدن کیفیت محصول می شود.

دمای هوا:

دما هوا در کیفیت و کمیت  قارچ تاثیر مهمی دارد. اگر ما بتوانیم دمای محیط پرورش را به درستی تنظیم کنیم آن وقت فاصله بین برداشت قارچ را هم مدیریت کرده ایم، در واقع تنظیم دمای هوا با زمان چین های برداشت ارتباط مستقیم

دارد.

دمای هوا در دو موضوع تاثیر بالایی دارد:

۱- باعث سرعت رشد قارچ می شود

۲- زمان برداشت ها زودتر اتفاق می افتد

نکته ی مهمی که باید حتما به آن دقت کنیم این است که اگر ما بخواهیم محصول بسیار بالایی در دوره های پرورشی داشته باشیم باید حتما دما بین ۱۵ تا ۱۸ درجه سانتی گراد باشد. اگر شدت ظاهر شدن قارچ (موج) بسیار بالا باشد، می شود

با پایین آوردن دما به اندازه ۱۳ تا ۱۴ درجه سانتی گراد سرعت ظهور آن را پایین آورد. دلیل پایین آوردن سرعت رشد این است که ما بتوانیم بدون عجله کردن محصول خودمان را به راحتی برداشت کنیم.

تهویه مناسب:

اگر ما تهویه مناسبی داشته باشیم طبیعتا می توانیم اکسیژن بیشتری وارد محیط پرورشی خود کنیم و این برای پرورش قارچ بسیار اهمیت دارد.

همیشه در اثر تنفس قارچ میکروارگانیزم ها (مانند باکتری و قارچ های پست)، دی اکسید کربن تولید می کنند و بر اثر افزایش دی اکسید کربن در اصطلاح می گوییم هوای بد تولید شده است. باید توجه داشته باشید که در هیچ زمانی نباید

درصد دی اکسید کربن بیشتر از ۰/۲ شود، اگر این اتفاق بیفتد در قارچ ما اندام های غیر طبیعی بوجود می آید.

کمپوست در پرورش قارچ دکمه ای

کمپوست، ترکیبی از مواد پوسیده است که می توانیم آن را از مواد گوناگون بسازیم . کمپوست مورد نیاز برای پرورش قارچ دکمه ای از بقایای گیاهان و کود حیوانی مثل اسب و مرغ،سنگ کچ و کود ازت،با اندازه و نسبت های گوناگون تشکیل

شده است.

مکان تهیه کمپوست برای پرورش قارچ دکمه ای

کمپوست همیشه باید در حدود یک کیلومتری از سالن پرورش قارچ تولید شود، کمپوست ها را در محیطی سیمانی تولید می کنند و سطح آن را بالاتر می گیرند تا آب به راحتی از محوطه خارج شود.

لازم به ذکر است که تهیه و تولید کمپوست باید در یک محیط سر بسته صورت بگیرد و اگر محیط ما بصورت سر باز بود باید حتما در زمان بارندگی به هر صورتی که می توانیم مثل پلاستیک کشیدن مانع ورود آب بر روی آن شویم.

روش تولید کمپوست قارچ دکمه ای

موارد و مواد لازم در تولید کمپوست:

۱- کچ به اندازه ۱۶ کیلوگرم

۲- کود مرغی به اندازه ۶۰۰ کیلو گرم

۳- کلش گندم و کاه به اندازه یک تن

ما برای تولید کمپوست باید یک تن کاه گندم را با ۶۰۰ کیلوگرم کود مرغی مخلوط و بعد به اندازه ای که کاملا سیراب شود آب را به آن اضافه کنیم، در مرحله بعد موادی را که با هم مخلوط کرده ایم یک بار بر می گردانیم و ۱۶ کیلوگرم کچ را به

آن اضافه می کنیم.

اضافه کردن کچ باعث می شود که هوا راحت تر در آن وارد شود و ظرفیت آبگیری آن را زیاد می کند. زمانی که بخواهیم حرارت قسمت بالای آن را کنترل کنیم باید کمپوست را به شکل تخم مرغ ( روی هم ریخته و کوه کنید ) تهیه و در مرحله

بعد قالب زدن کمپوست را آغاز می کنیم.قارچ

 

1 دیدگاه

  • سلام
    ممنون از آموزش خوبتون
    من قصد راه اندازی یک کارگاه بزرگ پرورش قارچ را دارم چکار باید بکنم
    خرم آباد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *