قارچ چیست و در قارچ چه مواد مغذی وجود دارد؟
خواص دارویی و تغذیه ای قارچ دکمه ای:
قارچ دکمه ای به دلیل داشتن ترکیبات پلی ساکاریدی متنوع، در رفع آلودگی های ویروسی، باکتریایی، قارچی و کاهش مقاومت ویروس ها و باکتری ها و قارچ ها در برابر آنتی بیوتیک های رایج نقش مهمی ایفا می کنند. عصاره قارچ دکمه ای سفید به عنوان کاهنده گلوکز خون
معرفی شده است و در رژیم غذایی افراد دیابتی نوع یک و دو توصیه می شود.قارچ دکمه ای ۸۵ تا ۹۵ % آب دارد. این میزان آب، به ارزش غذایی قارچ افزوده است. قارچ دکمه ای دارای پروتئین، کربوهیدرات، ویتامین A، ویتامین های گروه B، ویتامین C، ویتامین D، ویتامین
E و ویتامین K می باشد.
آشنایی با آناتومی قارچ دکمه ای:
اندامهای رویشی در قارچ دکمهای شامل هیف ها و میسیلیوم ها هستند به رشته یا ساختارهای لولهای مانند هیف یا ریسه گفته میشود که بر اثر به هم پیوستن هیف ها، میسلیوم ها تشکیل میشوند. اندامهای زایشی در قارچ دکمهای، قسمت هوایی آنهاست که ماشروم
Mushroom نامیده میشود، در واقع همان بخشی که بهعنوان محصول برداشت میشود.
قارچ دکمه ای
کلاهک یا Cap به قسمت کلاه مانند اندام هوایی قارچ و پایه یا ساقه قارچ Stipe or Stalk به اندام پایه ای قارچ که کلاهک روی آن قرار گرفته است، گفته می شود.کلاهک بهوسیله یک غشا یا پرده که در حد واسط کلاهک و پایه قرارگرفته است، پوشیده شده است که به آن
غشا یا پرده قارچ Veil membrane می گویند.با نزدیک شدن به بلوغ قارچ غشا پاره میشود و تیغه ها در زیر کلاهک نمایان میشود، تیغه محل تشکیل اسپورهای قارچ است.قارچها با تولید و انتشار اسپور تکثیر میشوند. اسپور همچون گردی که از تیغه های پشت قارچ
بیرون می ریزد و با کشت آن روی گندم پخته، طی عملیاتی بذر قارچ را تولید می کنند.
قارچ چیست؟
موجودی است که هیچ اندام فتوسنتزی ندارد، بنابراین گیاه نیستند و از طرفی از لحاظ ساختار نیز به جانوران شبیه نیستند و بسیار ساده تر از گیاهان و جانوران هستند؛ بنابراین قارچ ها را در دسته ای جداگانه طبقه بندی می کنند. قارچ دکمه ای با زندگی روی مواد آلی مرده،
غذای مورد نیاز خود را بدست می آورد که به این مواد آلی مرده، کمپوست می گوییم .
کمپوست چیست؟
کمپوست، مخلوط بقایای حیوانی و گیاهی است. دلیل لزوم وجود این دو ماده در کمپوست این است که در اثر فعالیت میکروارگانیسم ها، مواد معدنی، کربوهیدرات ها و پروتئین هایی که داخل این بقایا وجود دارد، به شکل قابل جذب برای قارچ در می آید و قارچ می تواند از
آن تغذیه کند .پنج ماده اصلی در ساخت کمپوست، آب، کاه و کلش، کود مرغی، نیتروژن و سنگ گچ می باشد که نسبت استفاده از این مواد اولیه در فرمول های مختلف کمپوست سازی ممکن است، متفاوت باشد .
مراحل تولید قارچ :
پس از ورود کمپوست به سالن پرورش قارچ، ۴ مرحله ریسه دوانی در کمپوست، ریسه دوانی در خاک پوششی، هوادهی و باردهی طی میشود که در هرمرحله دما، رطوبت و … سالن باید کنترل شود .
۱- ریسه دوانی در کمپوست
این مرحله ۱۴-۱۷ روز طول میکشد. در این مرحله دمای ۲۵ درجه سانتی گراد را برای میسیلیوم ها فراهم نموده تا در کمپوست رشد کنند و بهاصطلاح بهخوبی سفید کند .در این مرحله رطوبت محیط حدود ۹۰ تا ۹۵% در نظر گرفته میشود تا علاوه بر تأمین رطوبت مورد نیاز
کمپوست از خشک شدن نیز جلوگیری شود. در طول این مدت باید سطح کمپوست با روزنامه پوشیده شود و سطح روزنامهها با آبپاش آبیاری شود.معمولا میزان co2 در این مرحله در بستر ۵۰۰۰ – ۱۰۰۰۰ ppm می باشد .
۲– ریسه دوانی در خاک پوششی :
پس از سفید شدن کمپوست، ادامهی رشد رویشی میسلیوم ها باید در خاکپوششی صورت گیرد. علاوه بر اینکه در این مرحله عمل اختلاط کمپوست و خاک پوششی باید صورت گیرد و شرایط محیطی لازم نیز باید فراهم گردد. نحوه ی مخلوط شدن و زمان آن متفاوت است
که بسته به آن، عمل مخلوط شدن خاک و کمپوست را رافلینگ یا ککینگ می گویند .
۳- هوادهی :
پس از سفید شدن میسیلیوم ها در خاک پوششی، باید از رشد رویشی میسلیوم جلوگیری کنیم و آن را وادار کنیم تا وارد فاز زایشی شود؛ به همین دلیل هوادهی میکنیم یعنی دما و co2 را کاهش داده و شرایط محیطی ویژهای برای میسلیوم ها فراهم میکنیم تا وارد فاز
زایشی و تولید اندام بارده قارچ شوند. در فاز زایشی اندامهای باردهی قارچ در شرایط شوک دهی تشکیل میشود و رشد میکند و حفظ شرایط رشد میسلیوم و اندامهای باردهی مهمترین کاری است که باید انجام شود.
۴– باردهی :
پس از ۷ روز بعد از شوک دهی قارچ وارد مراحل ته سنجاقی و رشد و نمو اندام باردهی قارچ میشود. با تشکیل اندام بارده، باید شرایط را برای رشد و نمو آن فراهم کنیم تا تبدیل به قارچ شوند.
دما، رطوبت و غلظت Co۲ از مهمترین فاکتورهای محیطی برای تشکیل اندام بارده قارچ هستند. بهترین دما برای تشکیل اندام بارده قارچ ۲۰ درجه سانتی گراد در کمپوست و دمای ۱۸ درجه سانتی گراد برای هوا میباشد. غلظت Co۲ ناشی از میزان تولید Co۲ از میسلیوم ها و
میزان Co۲ موجود در هوای تازه میباشد. غلظت کل Co۲ برای تشکیل اندام باردهی باید حدود ۲۰۰۰ ppm باشد.برداشت قارچ ها در مرحله اول را فلش اول می گویند. پس از برداشت اول با تمیز کردن سطح بستر از قارچ های باقیمانده و آبیاری مجدد، پین های فلش دوم
شروع به رشد کرده و در نهایت برداشت دوم و سوم نیز خواهیم داشت که به آن ها فلش دوم و فلش سوم گفته می شود .مرحله پایانی کار فروش هست که میتوان گفت مهم ترین بخش کار میباشد. چون از زمان برداشت شما مدت کمی برای عرضه به بازار خواهید داشت.
مواد مغذی موجود در ۱۰۰ گرم قارچ خام:
۱۳کالری | انرژی |
۲گرم | پروتئین |
۳۲۰ میلی گرم | پتاسیم |
۱ میلی گرم | مس |
۲ میلی گرم | اسیدپنتوتنیک(B5) |
۱۲ میکروگرم | بیوتین(B7) |
۴۴ میکروگرم | اسیدفولیک(B9) |
۱ میلی گرم | آهن |
۳ میلی گرم | نیاسین(B3) |
۱ گرم | فیبر |
قارچ، منبع خوب آهن:
در هر ۱۰۰ گرم قارچ، حدود یک میلی گرم آهن وجود دارد.برعکس خیلی از مواد غذایی گیاهی، قارچ دارای فیتات نیست. فیتات جذب آهن و بعضی مواد معدنی را در بدن کاهش می دهد. بنابراین آهن موجود در قارچ به سرعت جذب می شود.
قارچ منبع خوب پتاسیم و مس:
قارچ یک منبع عالی پتاسیم می باشد که این ماده به کاهش فشار خون کمک می کند و خطر سکته قلبی را پایین می آورد.به طور متوسط قارچ portabella (تصویر مجاور) حتی از یک عدد موز و یا یک لیوان آب پرتقال هم بیشتر پتاسیم دارد.یک واحد قارچ که شامل ۵ عدد
متوسط می باشد، حدود ۲۰ تا ۴۰ درصد نیاز بدن به مس را تأمین می کند و اگر به طور مرتب خورده شود، به کاهش فشار خون کمک کرده وعملکرد سیستم ایمنی بدن را بهبود می بخشد.
قارچ منبع غنی از سلنیوم:
سلنیوم آنتی اکسیدانی است که با ویتامین E کار می کند و از سلول ها در برابر صدمات رادیکال های آزاد محافظت می نماید. مطالعات نشان داده است افرادی که دو برابر مقدار توصیه شده در روز سلنیوم مصرف کرده اند، خطر سرطان پروستات در آنها تا ۶۵ درصد کاهش
یافته است.یک مطالعه بر روی افراد مسن نشان داد، مردانی که مقدار سلنیوم خون شان کم است، در مقایسه با آنهایی که سطح سلنیوم خون بالایی دارند، ۴ تا ۵ برابر بیشتر در معرض سرطان پروستات قرار دارند.
خواص درمانی قارچ ها:
طی قرن ها از انواع قارچ در تهیه داروهای سنتی شرقی برای درمان انواع بیماری ها استفاده می شده است.به عنوان مثال در ژاپن و چین از قارچ shiitake (تصویر مجاور) برای جلوگیری از بیماریهای قلبی ، ایجاد مقاومت در برابر ویروس ها و بیماری ها، درمان خستگی ،
سرماخوردگی و آنفولانزا استفاده می شود.یک نوع از عصاره ی این قارچ، از سیستم ایمنی بدن در مقابل عفونت ها محافظت می کند و فعالیت ضد توموری هم نشان می دهد.
تقویت سیستم ایمنی بدن:
تعدادی از قارچ ها از خانواده poly poraccae در پزشکی بسیار کاربرد دارد.از این میان در مورد قارچ maiitake تحقیقات وسیعی در غرب انجام شده است. عصاره این قارچ، با افزایش فعالیت گلبول های سفید، سیستم ایمنی بدن را تحریک می کند تا به ویروس ها و باکتری
های مهاجم حمله کند.
سرطان:
قارچ دکمه ایبیشترین نوع قارچی که در آمریکا استفاده می شود، قارچ دکمه ای سفید (تصویر مجاور) است.
قارچ دکمه ای به دو شکل دیگر هم وجود دارد: Crimini یا قارچ های قهوه ای با طعم خاکی تر و بافت سفت تر، و قارچ های portabella با چتر بزرگ تر که مزه گوشتی دارند.
تحقیقات اخیر نشان می دهد که قارچ های دکمه ای سفید می توانند احتمال خطر سرطان سینه و سرطان پروستات را کاهش دهند.
عصاره ی قارچ دکمه ای سفید می تواند باعث کاهش تکثیر سلولی در سلول های سرطانی و اندازه تومورها نیز شود.
این اثرات محافظتی می تواند با مصرف ۱۰۰ گرم قارچ در روز دیده شود.قارچ
بدون دیدگاه