آموزش جامع پرورش قارچ دکمه ای

آموزش جامع پرورش قارچ دکمه ای


آموزش جامع پرورش قارچ دکمه ای

در پرورش قارچ دکمه ای چهار روش برای وجود دارد:

۱- قفسه ای (کیسه ای و بلوکی)

۲- جعبه ای

۳- گلدانی

۴- بستری

قفسه ای:

این روش یکی از معروفترین روش ها برای پرورش قارچ است به این دلیل که هم مقدار تولید ما بالا بالا میرود و هم می توانیم از کمتریم فضا بهترین بهره را ببریم.

مشخصات روش قفسه ای:

۱- جنس قفسه ها آهنی یا آلومینیومی است

۲- بصورت ستون های عمودی بزرگتر و در اندازه های مشخص قرار می گیرد

۳- بر سر آنها تیرک های افقی کوچکتر می گذاریم و روی این تیرک ها هم قفسه قرار می گیرد

۴- عرض قفسه ها در موقعیت دو طرفه تا ۱۵۰ سانتی متر می باشد و در صورت یک طرفه(بغل دیوار ها) تا ۸۰ سانتی متر

۵- عرض مسیر یا راهروی اصلی ۱ تا ۱/۵ متر و فرعی ۶۰ تا ۸۰ سانتی متر است

۶- فاصله طبقه از یکدیگر ۷۰ سانتی متر

۷- میزان اندازه و فاصله طبقه اول تا زمین ۲۰ سانتی متر

۸- برای کف قفسه ها نیز میتوانیم از توری گالوانیزه که ضد زنگ یا نوعی رنگ اپوکسی بهداشتی به آن خورده باشد و یا از چوب ها و تخته های نرم که پوشش نقتنات مس اندود دارند استفاده کنیم.

۹- عرض چوب ها ۱۵ تا ۲۰ سانتی متر و طول آن ۳/۵ سانتی متر می باشد

۱۰- برای تهویه مناسب ما بین چوب ها ۲ سانتی متر فاصله قرار می دهند

جعبه ای:

تفاوتی که روش جعبه ای و قفسه ای دارد در این است که این روش متحرک می باشد.

مشخصات روش جعبه ای:

۱- اندازه استاندارد جعبه ها طول ۱۰۰ سانتی متر ،عرض ۵۰ سانتی متر و ارتفاع آن ۱۵ سانتی متر است

۲- این جعبه ها باید به شکل شطرنجی روی هم چیده شوند و باید میزان فاصله جعبه بالایی نسبت به پایینی ۳۵ تا ۴۰ سانتی متر در نظر گرفته شود.

مرحله کاشت در پرورش قارچ دکمه ای

در این مرحله بعد از پاستوریزه کردن کمپوست ها آنها را داخل کیسه های پلاستیکی شفاف میریزیم، قطر این کیسه ها باید ۵۵ سانتی متر و ارتفاع آن ۳۰ سانتی متر باشد، باید دقت کنیم که در هر کیلوگرم کمپوست ۱۲ گرم بذر قارچ مخلوط کنیم و برای سطح روی آن هم هر

کیلو گرم ۳ گرم بذر قرار بدهیم که در این صورت و به طور کل در هر کیسه ۱۰ کیلوگرمی ۱۵۰ گرم بذر استفاده میشود .

مرحله رشد قارچ دکمه ای در بستر خاک

مرحله رشد قارچ دکمه ای شاید یکی از لذت بخش ترین مراحل پرورش باشد، در این مرحله لقاح بذر انجام شده و ما باید در مدت دو هفته کارهای زیر را انجام دهیم:

۱- دمای کمپوست بین ۲۵ تا ۲۷ درجه سانتی گراد باشد

۲- دمای سالن بین ۲۲ تا ۲۵ درجه سانتی گراد باشد

۳- رطوبت هوای سالن ۹۰ تا ۹۵ درصد قرار گیرد

۴- بعد از ۱۴ روز به منظور محکم شدن پایه های قارچ و باقی ماندن رطوبت باید از خاک پوششی استفاده کنیم(ph استاندارد برای خاک های پوششی ۵ تا ۸ است)

مطلب جالب در این زمینه این است که در ۱۰ روز میسلیوم در خاک پوششی رشد می کند و خود را به روی خاک می رساند، میسلیوم ها رشته های سفیدی هستند که دقیقا مانند ریشه های گیاه عمل میکنند و بافت اصلی قارچ دکمه ای از باروری همین میسلیوم ها به وجود

می آید.شما باید در این زمان دمای کمپوست را بین ۲۴ تا ۲۶ درجه سانتی گراد و دمای هوای سالن را ۲۲ تا ۲۴ درجه سانتی گراد قرار دهید که رطوبت آن هم ۹۵ درصد می باشد.

بعد از این مرحله ۱۳ روز هوادهی صورت می گیرد و در طول این زمان هم دمای محیط در حدود ۱۸ تا ۱۷ درجه سانتی گراد و دمای کمپوست۱۹ تا ۲۱ درجه سانتی گراد با رطوبت ۹۰ تا ۹۵ درصد قرار می گیرد.وقتی که زمان برداشت محصول ما فرا می رسد محیط پرورش ما باید

۸۰ تا۸۵ درصد رطوبت داشته باشد، در ابتدای برداشت به محصولی که روی کمپوست ظاهر می شود ، چین اول میگوییم و یک هفته برای آن زمان لازم داریم.

به چه خاکی خاک پوششی می گویند؟

وقتی که میسلیوم در محل پرورش قارچ ما بوجود آمد باعث می شود یک پوشش سفید رنگ بر روی بستر ما ظاهر شود و این بهترین زمان است تا ما از خاک پوششی بر روی بستر استفاده کنیم.

یکی از موارد بسیار اساسی در پرورش قارچ استفاده از خاک پوششی می باشد، زیرا از رویش و قد کشیدن قارچ جلوگیری می کند و میسلیوم باعث بوجود آمدن اندام های باردهی شده و قارچ در محیط پرورش محکم و ثابت می شود.

مشخصات خاک پوششی خوب چیست؟

۱- وقتی که ما به آن آب می پاشیم نباید تبدیل به لجن شود و اگر اینگونه شد مانع انتقال گازی می شود

۲- باید بتواند آب زیادی در خود جای دهد

۳- باید از بیماری، بذر علف های هرز و تخم آفات بدور باشد

۴- بهترین نوع خاک پوششی از ترکیب رس و شن با نسبت یک به دو تشکیل شده است و ما باید به میزان ۳ تا ۴ سانتی متر فقط برای پوشش از آن استفاده کنیم

۵- ph خاک پوششی باید بین ۷تا ۸ باشد.

۶- برای اینکه خاک پوششی از عوامل میکروبی دور باشد و ضد عفونی شود از بنومیل استفاده می کنیم.

مرحله برداشته قارچ دکمه ای

بعد از مدت ۱۴ روز که از انجام فرایند خاک دهی ما سپری شد، قارچ های ته سنجاقی روی خاک ظاهر شده و بعد زمان ۸ تا ۱۰ روز به قارچ بالغ تبدیل می شوند.وظیفه ما در این شرایط این است که خیلی مراقب باشیم بستر و روی خاک قارچ خشک نباشد و رطوبت خاک ما بر

روی ۷۰ درصد قرار گیرد، همانطور که در مطالب پیشین همین آموزش ذکر شد در زمان برداشت باید حرارت ۱۷ تا ۲۰ درجه سانتی گراد و رطوبت ۸۳ تا ۹۱ درصد قرار گیرد

چه مواردی باید در زمان برداشت قارچ رعایت شود؟

۱- بعضی از مصرف کنندگان به خوردن قارچ های کوچک و ریز علاقه مند هستند و بعضی به درشت، به همین دلیل باید زمان برداشت سلایق را در نظر بگیریم

۲- برداشت قارچ ها حتما باید بسیار سریع صورت بگیرد و اگر این روند طولانی شود کلاهک یا همان جتر قارچ باز می گردد و اسپوریا اسپان ها بیرون ریخته می شوند و قارچ های ما دیگر ارزش و تاثیر بازاری خود را ندارند و طبیعتا وزن آنها هم کاهش پیدا می کند، البته باید

دقت کنید که عمل چیدن نباید زودتر از موعد هم انجام شود زیرا وزن آن کم است و اقتصادی نیست

۳- عمل چیدن قارچ ها باید به دقت انجام شود تا قارچ های ریز ترکه در کنار آن ها هستند صدمه نبینند

۴- اگر ما در زمان برداشت دقت نکنیم میسلیوم ها آسیب می بینند و اندام های تازه رشد کرده خراب می شوند

۵- ما فقط باید قارچ هایی را برداشت کنیم که به میزان کافی رشد کرده اند

۶- نباید قارچ های کوچک را بچینیم

قارچ

 

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *