14 نوع از انواع قارچ خوراکی را بشناسید !
به همین دلیل فقط برخی از قارچ های خوراکی که تحت شرایط کنترل شده کاشته می شوند در بازار موجود هستند. قارچ یک خوراکی خوشمزه ای است که یکی از ویژگی آن می تواند درمان بیماری های خاص باشد. قارچ های خوراکی، گونه های بسیاری دارد و همچنین باید
بسیار مراقب بود تا گونه های سمی آن مصرف نشوند. در ادامه با انواع قارچ خوراکی بیشتر آشنا خواهید شد پس تا پایان این مقاله ما را همراهی کنید.
نکات مهم هنگام خرید قارچ خوراکی
قبل از هر چیز باید بدانید قارچ خوراکی، فله ای بهتر از قارچ بسته بندی است. یکی از دلایل آن این است که در خرید قارچ فله ای به میزان نیاز تان خریداری می کنید و اضافی آن را نگه نمی دارید تا قارچ کهنه شود. علاوه بر این می توانید قارچ ها را به خوبی بررسی کنید تا
تازه و کهنه بودن آن مشخص شود. دیگر اینکه می توانید اندازه آن را متناسب با غذایی که می خواهید درست کنید، خودتان انتخاب کنید. همچنین معمولا قیمت قارچ بسته بندی گران تر از قارچ فله ای است.
انواع قارچ خوراکی
1 . قارچ دکمه ای سفید
اولین تصویری که از قارچ در ذهن هرکسی نقش می بندد، تصویر این قارچ است. این قارچ که به قارچ سفید نیز معروف است، ارزان و پر طرفدار ترین نوع است. در هر سوپر مارکتی به آسانی یافت می شود و همه با آن آشنا هستیم. این نوع در سوپ و پیتزا و غذاهایی نظیر
این کاربرد دارد. البته نوع کبابی و سوخاری آن نیز بسیار خوشمزه است. طعم آن گوشتی و ملایم بوده و بافت آن صاف و محکم است.
نکته مهم این است که قارچ دکمه ای اگر در طبیعت رشد کرده باشد، کاملا سفید نیست و قارچی که در مزارع قارچ کاشته می شود بافتی کاملا سفید دارند. این نوع قارچ را حتما از سوپر مارکت یا مزرعه خریداری کنید. این نوع شباهت بسیار زیادی به آمانیتا دارد که از سمی
ترین و کشنده ترین نوع ها است.
2 . قارچ قهوه ای
یکی از نکات قابل توجه این است که قارچ قهوه ای همان قارچ سفید است. این قارچ بالغ تر شده و آن را دیر تر برداشت کرده اند. نه اینکه آن را چیده باشند و کهنه شده باشد، چرا که قارچی که مدت زیادی از چیدن آن گذشته باشد، قابل مصرف نیست. به طور کلی قارچ دکمه
ای غیر وحشی در ابتدا کاملا سفید است، کمی که بالغ شود قهوه ای می شود. همچنین در صورت بالغ شدن بیش تر قهوه ای تر و بزرگ تر می شود.
بنابراین هر سه قارچ دکمه ای هستند. طعم و بافت هر سه نوع قارچ دکمه ای، مشابه هم است. کلاهک این قارچ تیره بوده و تا حدودی مایل به شاه بلوطی است. البته ساقه آن مایل به سفید است. کلاهک آن کرکی تر از قارچ سفید است اما همچنان صاف و گرد است. نکته
مهم و قابل توجه این است که در قارچ قهوه ای کلاهک باید بسته باشد و تیغه های آن دیده نشود. همچنین در صورت برش زدن مقطع آن درون آن باید کاملا سفید باشد.
3 . قارچ پورتوبلو
قارچ پورتوبلو همان قارچ دکمه ای است که با عبور از مرحله اول و دوم کاملا بالغ می شود. کلاهک آن نیز بزرگ و باز است. تیغه های زیر کلاهک آن کاملا نمایان بوده اما انسجام خود را حفظ می کنند. طعم آن قوی تر از قارچ سفید است اما همچنان گوشتی و آبدار است. این
نوع برای گریل، کباب کردن و برشته کردن بسیار مناسب بوده اما ممکن است در سوپ ها ظاهر خوشایندی نداشته باشد.
می توان گفت این نوع قارچ ها اجداد قارچ های دکمه ای هستند چرا که از همان جنس و گونه هستند. قطر آن ها بزرگ تر از قارچ های دکمه ای بوده و از نظر غذایی بسیار غنی هستند. این نوع از قارچ بسیار لذیذ و خوشمزه می باشد. در 100 گرم از این قارچ مقدار 20 %
مس، 15 % پنتوتنیک اسید، 28 % ریبوفلاوین، 23 % نیاسین، 16 % سلنیوم، 14% پتاسیم وجود دارد.
4 . قارچ قیفی
ظاهر این نوع قارچ بسیار زیبا بود و با رنگ های زرد و طلایی شبیه به یک قیف یا گل نیلوفر می باشد. یک تو رفتگی در قسمت کلاهک دارد که رنگ آن زرد روشن است. این نوع به صورت وحشی در اروپا و یا حاشیه دریای خزر می روید. مردم مازندران به آن زرد کیجا گفته و
برای برداشت آن سراغ جنگل ها می روند. این نوع در سوپر مارکت ها یافت نمی شود اما می توان آن را در بازار های محلی مازندران یافت.
این نوع یکی ازمحبوب ترین قارچ های دنیاست که طعمی شیرین و فلفلی دارد و همراه با تخم مرغ بسیار لذیذ است . همچنین گوشتی بوده و نسبت به انوع قارچ های دیگر ملایم است. این نوع قارچ بیش تر از سایر قارچ ها و حدودا 10 روز در فریزر دوام می آورد. همچنین
در بسیاری از غذاهای محلی اروپایی مثل فرانسوی ها و استرالیایی ها وجود دارد.
5 . قارچ شاه صدف
این قارچ خوشمزه و تپل که به آن ارینجی هم گفته می شود، ساقه ای بلند و ضخیم داشته ولی کلاهک آن نسبت به ساقه اش کوچک است. این نوع کاملا طعم گوشت داشته و به همین دلیل گیاه خواران و افرادی که رژیم های گیاهی دارند از این ماده به جای گوشت استفاده
می کنند. این قارچ را در فروشگاه های بزرگ و فروشگاه های آنلاین می توان پیدا کرد.
انواع قارچ خوراکی
6 . قارچ صدفی
اگر به طور معمول از قارچ دکمه ای استفاده می کنید، امکان دارد که قارچ صدفی در ابتدا برایتان تلخ باشد. این نوع در جنگل کنار درختان یافت می شود و به صورت پرورشی در مغازه ها نیز یافت می شود. این نوع همانند اسمش سفید بوده و شبیه بادبزن است و عطر و طعم
لذیذی دارد. قارچ های صدفی بیش تر در غذا های چینی و ژاپنی همراه با سوپ و سیب زمینی مصرف می شود و همراه با گوشت سرخ می کنند. از مواد مغذی موجود در این نوع از قارچ می توان گفت منبع غنی ای از نیاسین، ریبوفلاوین و مواد معدنی ای مانند پتاسیم، مس
، آهن و روی است.
به دلیل ترکیبات ضدالتهابی مثل لکتین، تریترپنوئید و گلیکوپروتئین برای درمان بعضی از بیماریهای مزمن استفاده میشود. نتایج آزمایشگاهی نشان می دهد که این نوع قارچ برای مبارزه با سرطان پروستات، سرطان روده بزرگ و سرطان سینه بسیار مناسب است و برای
جلوگیری از مشکلات پروستات، می توانید به بهترین جراح پروستات مراجعه کنید. قارچ صدفی انواع مختلفی دارد اما در همه انواع آن این نوع قارچ شبیه به صدف است. رنگ های متفاوتی دارند اما به طور کلی طیف رنگی آن در رنگ های سفید، طلایی و صورتی می باشد.
در ایران این قارچ به صورت پودر شده هم به فروش می رسد. پرورش دادن این نوع بسیار آسان است و خودتان نیز می توانید این کار را انجام دهید. ارزش غذایی آن بسیار بالاست و تا حدودی مزه نمکی دارد. سرخ کرده آن طعم بسیار مطلوبی دارد.
7 . قارچ انوکی
قارچ انوکی مدت کوتاهی است که در ایران یافت می شود چرا که شرایط لازم برای کشت آن در ایران فراهم نشده است. البته ممکن است برخی از سایت ها انواع خشک شده آن را داشته باشند. طعم این قارچ بسیار ملایم بوده به طوری که شاید مزه آن را در غذا ها حس
نکنید و شکل ظاهری آن به صورت خوشه ای و دسته ای است.
این قارچ ها به صورت خام نیز قابل استفاده هستند و به صورت وحشی بر روی درختان گیلاس چینی، شاتوت و خرمالو رشد می کنند. می توانید آن را به همان صورت دسته ای یا خرد شده در سوپ یا نودل به کار ببرید. البته نوع سوخاری آن نیز خوشمزه است. می توانید
دسته های را به صورت ریش ریش در آورده و در آب بپزید. هزینه تهیه این قارچ ها بالا بوده و شاید در آینده با فراهم شدن شرایط کشت آن را در فروشگاه ها پیدا کنیم.
8 . قارچ شیتاکه
قارچ شیتاکه علاوه بر نوع وحشی نوع پرورشی هم دارد و در ایران قابل تهیه است. البته قیمت آن بالا بوده ولی با این حال ارزش غذایی و خواص درمانی بسیار بالایی دارد و محبوبیت آن نیز به همین دلیل است. لبه های شیتاکه به سمت زیر کلاهک پیچ خورده است و
کلاهک آن نسبت به ساقه باریکش بزرگ تر است.
شیتاکه اندازه های متفاوتی دارد، آن هایی که درشت تر هستند طعم قوی تر و بافت سفت تری دارند. به صورت کلی هرچه شیتاکه کوچک تر باشد، طعم آن بهتر است. ساقه آن خشک و زمخت است و باید آن را قبل پختن جدا کنید. البته می توانید ساقه های آن را دور
نریزید و برای مزه دار کردن آب گوشت یا مرغ از آن استفاده کنید. در سوپ و نودل طعم خوبی دارد اما سرخ کرده آن عالی است.
9 . قارچ مورل
این قارچ از ظاهرش کاملا قابل تشخیص است و شکل آن مخروطی و اسفنج مانند است. در رنگ های زرد رنگ پریده، بژ روشن تا تیره و قهوهای سوخته وجود دارد. در ایران شاید بتوان آن را فقط در نواحی شمال کشور آن را پیدا کرد. در بازار های محلی به آن کرکونوسه می
گویند.طعمی ملایم اما مشخص داشته و مزه فندق می دهد و به صورت سرخ شده بسیار خوشمزه است. اگر قصد خرید آن را دارید، آن هایی را بخرید که میزان زیادی شن روی شان نباشد. حفره های آن را به خوبی بررسی کنید چرا که محل خوبی برای تجمع حشرات است.
10 . قارچ مرغ چوب
این قارچ با عنوان رقص ابری یا رقص پروانه ای نامیده می شود. رنگ آن قهوه ای مایل به خاکستری تیره تا سیاه رنگ است و شکل ظاهری آن به راحتی قابل تمایز است. رشد این نوع قارچ در مناطق معتدل شمالی و رشد آن در جنگل های خزان دار است. آزمایش ها نشان
داده است که اندام های این قارچ قابلیت تنظیم فشار خون، گلوکز، انسولین و چربی های بد نظیر کلسترل، تری گلیسریدها و فسفولیپیدها را دارند. همچنین غنی از موادی همچون پتاسیم، کلسیم و منیزیم است.
انواع مختلفی از ویتامین ها مانند B2، D و نیاسین و همچنین فیبر و آمینو اسید ها را دارا است. این قارچ ها سرشار از پروتئین بتا گلوکان بوده که سبب تقویت سیستم ایمنی بدن می شود. همچنین مرغ چوب خواص ضد سرطانی داشته و در درمان قندخون و دیابت موثر
است. دلیل کاهش قند خون در این نوع وجود باز دارنده های آلفا گلوکوزیداز است.
11 . قارچ کوپرینوس
قارچ پشمالو برای مدت ها مطلوب ترین قارچ مورد توجه دوست داران قارچ آمریکایی و اروپایی بوده و تشخیص آن بسیار ساده است و با رشد متراکم بر روی بستر و تولید کلاهک های قابل توجه امکان اشتباه را به حداقل می رساند. این نوع از قارچ بافت شکننده و منحصر
به فردی دارد که با عطر و طعم ملایم همراه است.
12 . قارچ با کلاهک بزرگ
اندازه ی این قارچ بزرگ بوده و وزن آن به 20 کیلوگرم می رسد. اما زمانی که کوچک و نرسیده است برای درست کردن غذا چیده می شود. اگر گوشت آن قهوه ای یا زرد شود دیگر نمی توان آن را مصرف کرد چرا که باعث بروز ناراحتی معده می شود. این قارچ گاهی با قارچ
های سمی اشتباه گرفته می شود. البته قبل از مصرف باید داخل آن به خوبی بررسی شود. زمانی که این قارچ بزرگ شود، میلیون ها هاگ را در هوا رها می کند.
13 . قارچ یال شیر
یال شیر به صورت توده ای از کرک در کنار درختان رشد می کند. این نوع قارچ بسیار شبیه به سنگهای استلاکتیتی می باشد که در دیواره غار ها به وجود می آید. این قارچ به بهبود تمرکز، بهبود خلق و خو، حفظ سلامت مغز، حمایت سیستم ایمنی و کاهش التهابات در بدن
کمک می کند. برخلاف بیش تر قارچ های دارویی این نوع از قارچ خوراکی بوده و بافتی شبیه به گوشت داشته و طعم آن هم شیرین است.
14 . قارچ ریشی
قارچ ریشی یا لینگژی در بین انواع قارچ های خوراکی دارای بیش ترین خواص دارویی دارد. به دلیل منافذ زیاد حالت چوب پنبه ای داشته و کنار درختان رشد می کند و خوردن آن سخت است. نوع وحشی آن بسیار کمیاب است اما امروزه در مقیاس بزرگ کشت می شود.
هنوز به طور دقیق خواص درمانی قارچ ریشی مشخص نیست اما برای درمان تب، کلسترول پایین، تقویت سیستم ایمنی بدن ( مبارزه با ایدز ) فشار خون پایین، التهاب و مشکلات مجاری ادراری مورد استفاده قرار می گیرد.
چگونه بهترین قارچ را بخریم؟
کلاهک
درباره قارچ های دکمه ای می توان گفت کلاهک آن بسته است. با این حال اگر کمی باز باشد به این معنی نیست که دیگر نمی توان از آن استفاده کرد بلکه در این صورت فقط طعم شان قوی تر از قارچ های تازه است. می توانید از این قارچ ها در سوپ های تیره رنگ استفاده
کنید که رنگ تیره قارچ ها در آن دیده نشود.
همچنین درباره سایر قارچ ها باید گفت که کلاهک نوع تازه آن ها باید بسته باشد. جایی از آن کنده نشده باشد و تغییر رنگ هم نداده باشد و همچنین تکه های خشک شده و لبه های چروک خورده در آن وجود نداشته باشد. روی کلاهک قارچ نباید نقاط نرم و یا شبیه به
پوسیدگی وجود داشته باشد.
تیغه
تیغه ها در انواع قارچ ها، متفاوت است. با این حال در قارچ دکمه ای سفید، تیغه ها باید صورتی یا قهوه ای روشن و در قارچ های قهوه ای، تیغه ها کمی تیره تر و در نوع قارچ پورتوبلو تیغه ها کاملا نمایان و قهوه ای هستند.
رطوبت
قارچ تازه باید به مقدار کمی رطوبت داشته باشد ولی نباید خیس و لزج باشد.
بافت
حالت اسفنجی ندارد اما سبک و انعطاف پذیر است.
عطر
قارچ شیرین بوده و عطر آن نسبتا خاک مانند است. اگر از قارچ بویی غیر از این و یا بوهایی زننده ای را احساس می کنید، آن قارچ دیگر تازه نیست.
بدون دیدگاه